Terugblik op het Herfst Evenement van 2024 - BuurtNatuur030
Bericht

Terugblik op het Herfst Evenement van 2024

Geplaatst op 9 oktober 2024, 10:55 uur
Illustration

Wat een inspirerende avond was het tijdens het BuurtNatuur030 Herfst Evenement op donderdag 3 oktober 2024 bij de Metaal Kathedraal in Utrecht. Iedereen die er was en bijdroeg: dankjewel!

Een van de hoogtepunten van de avond was de presentatie van Annelies van Rijn over de Eetbare Woonwijk Rijnvliet. Met veel enthousiasme vertelde zij, samen met Maureen Baas, over de manier waarop bewoners hun omgeving groener én voedzamer kunnen maken.

Daarna was het tijd voor een interactief onderdeel over het thema van de avond Natuur in de winter! Door middel van een boeiende groepsdiscussie en praktische voorbeelden werd duidelijk hoe we onze wijken ook tijdens de koude maanden levendig en groen kunnen houden.

Een aantal terugkomende tips waren:

  • Inheemse planten. Bekijk hier de inheemse plantenlijst.
  • Schuilplek voor beestjes
  • Vlinderstruik snoeien in lente en de takken gebruiken
  • Bladeren laten liggen
  • In de winter kun je juist alvast nadenken over het nieuwe seizoen. Wat is er nodig, hoe kan je samenwerken in het komende seizoen, en zaden verzamelen
  • Maak je tuin egelvriendelijk. Doe de checklist hier.

Ben je benieuwd naar alle wintertips die zijn opgehaald? Bekijk deze hier.

De kracht van groengroepen
Buurtvergroener Coen Mobach nam ook het woord en ging dieper in op de kracht van lokale groengroepen. Hij liet zien hoe het verbinden van gelijkgestemden in de buurt kan leiden tot grotere en duurzamere projecten. Ook werd er kort stilgestaan bij enkele successen uit het verleden, en er werd benadrukt dat het delen van kennis en middelen binnen de gemeenschap essentieel is om onze gezamenlijke doelen te bereiken.

De avond werd afgesloten met een gezellige borrel, waarbij deelnemers verder konden netwerken. Sommigen kozen ervoor om deel te nemen aan de rondleiding door Rijnvliet, een prachtig voorbeeld van een eetbare woonwijk, terwijl anderen de egelvriendelijke tuin-test deden of in gesprek gingen met de aanwezige spraakmakers. Het was een waardevolle afsluiting van een inspirerende en verbindende avond.

Bekijk hieronder een kleine impressie van de avond, vastgelegd door fotograaf Coen Koppen.

Herbruikbare beker
Aan het begin van de avond werd iedereen warm ontvangen met een kopje koffie of thee uit onze eigen herbruikbare BuurtNatuur030 beker. De beker is gemaakt van suikerriet-afval en koffiedik. De binnenwand en het deksel zijn gemaakt van een composteerbaar PLA-materiaal. Ideaal voor tijdens het werken in je geveltuin, buurttuin of boomspiegel. Wil je ook zo'n beker? Mail naar info@buurtnatuur030.nl. Dan zorgen we dat er eentje voor je klaarstaat bij het Milieucentrum Utrecht aan de Oudegracht.