Laan van Nieuw Guinea - Spinozaplantsoen - Vleutensevaart - Ton Korneluk park
status: in oprichting, nog niet formeel
Beschrijving van een buurtinitiatief Utrecht Centrum West , in de buurt van Laan van Nieuw Guinea - Spinozaplantsoen - Vleutenseweg. Het initiatief richt zich op zelfbeheer van een stukje groen (ongeveer 500m2) door buurtbewoners. Meer groen voor een fijnere buurt!
- bij "Laan van Nieuw Guinea - Spinozaplantsoen - Vleutenseweg" ter hoogte van Vleutenseweg nummer 494, bij de Gamma- groener en duurzamer maken van de buurt door zelfbeheer van openbare groene ruimtes
- zoals in veel buurten van Utrecht is het een komen en gaan van bewoners. In de geest van weilen Ton Korneluk zal het parkje oude en nieuwe bewoners verbinden en dichter bij elkaar brengen
Enthousiaste buurtbewoners begonnen op eigen initiatief met het planten van onder andere een iep, een esdoorn, diverse struiken, bloemen en planten. Zelfs een vijgenboom en Perenboom. Helaas is dit alles compleet vernietigd door "groenbeheer" van de gemeente. Door dit initiatief nu formeel te regelen met de gemeente en de raad hopen we een mooie plek te kunnen maken.
We willen dit initiatief opdragen aan weilen Ton Korneluk, voor velen een bekende in de buurt. De grootste boom in het parkje is een zaailing uit de tuin van weilen Ton Korneluk. Het gaat om een Berk van wel 13 meter hoog en een stam van 15cm. Het parkje zal symbool staan voor zijn verbindingskracht in de buurt. Door de naam Ton Korneluk aan dit parkje te verbinden worden zijn bijzondere karakter, rol als verbinder in de buurt en zijn groene vingers nooit vergeten.
Meer groen is leuk om te zien maar ook beter voor onze leefomgeving. Het brengt meer biodiversiteit, zorgt voor CO2-opslag en maakt ons weerbaar tegen hitte en droogte. Planten, bomen en schimmels zorgen er voor dat water wordt vastgehouden en voorkomt verdamping. Het is een klein stukje grond van ongeveer 500 vierkante meter maar alle beetjes helpen!
Toegangelijkheid voor iedereen is een uitgangspunt. Het moet ondanks begroeing een open plek blijven waar iedereen zich veilig voelt. Plat gezegd: geen hangplek!
Meer groen = mooier voor bewoners en passantenwordt ervaren als fijnere woon en werk omgeving
Zelfbeheer = minder kosten voor gemeentelijke groenbeheer
Alle beetjes helpen:
- CO2-opslag
- klimaaat adaptatie: droogteresistentie, wateropslag, buffer bij zware regenval
- Binding en gemeenschapszin in de buurt
- Meer biodiversiteit
- Helpen van bestuivers
Activiteiten
- Organiseren van buurtwerkdagen voor het planten en onderhoudenen verbeteren
- Samenwerken met gemeentelijk groenbeheer om te voorkomen dat alles wordt weggehaald
- Samenwerken met gemeente en groene partijen om vergunningen en middelen te krijgen voor project
- Als ware zaailingen kunnen ook andere kale plekken en boomspiegels in de buurt ook aangepakt worden
## Voordelen
- Verbetert de duurzaamheid en leefbaarheid van de buurt
- Creëert gemeenschappelijke groene ruimtes voor recreatie en sociale activiteiten
- Biedt een habitat voor vogels, bestuivers en andere dieren
- Vermindert het stedelijk hitte-eiland effect en afvoer van stormwater
- Betrekt bewoners bij het beheer van hun buurt
- Brengt buren samen en bevordert gemeenschapstrots
Door een grassroots, door de gemeenschap gedreven aanpak van stedelijk vergroenen, laat dit initiatief zien hoe bewoners samen kunnen werken om hun buurt groener, koeler en resistenter tegen klimaatverandering te maken.